Sé perfectament que la manera tradicional de fer l'allioli és amb el morter, manualment, i que només porta all i oli (i potser un polsim de sal). Però molta gent intenta fer l'allioli amb el túrmix, no se'n surt, i recorre a succedanis horrorosos que troben als supermercats. Per tant, aquí us dic la manera de fer un bon allioli casolà amb l'ajuda, això sí, de la tecnologia.
Necessitareu un vas alt i cilíndric com el que podeu veure a la imatge i que en general ve amb qualsevol túrmix comercial. Poseu-hi un polsim de sal. Depenent de si us agrada fort o fluix d'all, peleu i talleu petits (vegeu la imatge) 3 o 1 gra d'all respectivament -- lògicament la quantitat també depèn de la mida dels alls. Aboqueu-hi un ou sencer, clara i rovell, sense batre. A continuació empapeu una molla de pa amb vinagre i tire-la a dins del vas.
I finalment hi heu de posar l'oli. Quant? Ni poc ni molt. A títol orientatiu, fins que ompliu uns quatre dits del vas.
I aquí ve la part delicada. Poseu el vas damunt una superfície que l'impedeixi vibrar massa (p.ex. un suro o un drap doblegat que les esmorteeixi). Seleccioneu la màxima velocitat de l'aparell (o una de molt alta) i endolleu-lo. Heu de ficar el braç del túrmix fins al fons del vas, que quedi ben pla a baix de tot. Accioneu la màquina sense fer cap moviment (si podeu, aguanteu la respiració també...), i observeu atentament com s'emulsiona la barreja de baix cap a dalt (si teniu un vas transparent ho podreu apreciar molt millor). No tingueu pressa, espereu i observeu, i quan l'emulsió s'estabilitza (sembla que no passi res perquè en part ja és a dalt), moureu lentament el braç del túrmix cap amunt i cap avall, però com si fos amb slow motion, amb molta cura, i veureu com va agafant la densitat que es mostra a la imatge:
Aquest allioli es prepara en uns minuts i és exageradament bo. Això sí, alerta a guardar-lo gaires hores perquè porta ou i ja sabem que és delicat. Si no us el mengeu tot, no el deixeu damunt la taula gaire estona, poseu-lo a la nevera i procureu consumir-lo, com a molt, l'endemà. A més dels riscos per a la salut, li canvia el gust ràpidament i no serà tan bo.
Comentaris
Publica un comentari a l'entrada