Senzill i molt refrescant, aquest plat és ideal a l'estiu per combatre la calor. A més és una bona manera d'aprofitar el pa del dia abans (o de dos o tres dies). Només necessitareu, a més del pa, tomàquets madurs, all, oli, sal i vinagre, ingredients que solem tenir sempre a casa.
Vaig preparar aquest salmorejo per primera vegada després d'un viatge acadèmic a Granada, però el que vaig tastar allà (i la recepta que vaig incorporar a la Bornicuina) era fet a l'estil cordovès, o això em van contar. He de dir que no era cap restaurant de luxe, ni de bon tros. Era una humil residència amb una cuinera excel·lent i un aire molt casolà.
Bé, agafeu un bol ben gros perquè al principi els ingredients faran molt embalum. Poseu un cassó o una olleta amb aigua al foc, que us servirà per a escaldar els tomàquets. Poseu glaçons de gel en un altre bol; us servirà per a tallar la cocció i poder pelar amb facilitat els tomàquests. Mentres l'aigua s'escalfa, talleu el pa (recordeu que no ha de ser del dia) a bocins. Si és una barra, feu llesques normals i talleu-les per la meitat. Aquest tamany ja anirà bé. Poseu-les en el bol i afegiu un raig d'aigua fresca (un tassó o got normal) per a què s'estovi una mica.
Escaldeu els tomàquets. Només 20 segons a l'aigua bullint i passeu-los pel bol amb aigua i gel. Aneu-los deixant en un plat i després els pelareu i els incorporareu al bol on hi teniu el pa. Peleu un gra d'all (si us agrada molt podeu posar-n'hi més), traieu-li el nervi, i tireu-lo al bol. Poseu-hi sal i tritureu bé amb el túrmix, fins que no quedin trossos de pa identificables. Aboqueu l'oli mentre seguiu triturant fins que s'hi hagi incorporat tot i la barreja tingui un color vermell tirant a rosat. Ara hi posareu vinagre. És aconsellable que feu servir un vinagre relativament bo, de xerès per exemple, que no sigui excessivament àcid. Un rajolí bastarà, però sempre podreu rectificar després. Seguiu triturant fins que estigui tot homogèniament barrejat. Ha de tenir una textura una mica espessa. Poseu-ho a la nevera per a què estigui ben fred a l'hora de menjar-lo. Serviu pernil salat i ou dur, tot tallat ben petit, per a què cadascú se'n posi al seu bol just abans de menjar-se el salmorejo.
Vaig preparar aquest salmorejo per primera vegada després d'un viatge acadèmic a Granada, però el que vaig tastar allà (i la recepta que vaig incorporar a la Bornicuina) era fet a l'estil cordovès, o això em van contar. He de dir que no era cap restaurant de luxe, ni de bon tros. Era una humil residència amb una cuinera excel·lent i un aire molt casolà.
Bé, agafeu un bol ben gros perquè al principi els ingredients faran molt embalum. Poseu un cassó o una olleta amb aigua al foc, que us servirà per a escaldar els tomàquets. Poseu glaçons de gel en un altre bol; us servirà per a tallar la cocció i poder pelar amb facilitat els tomàquests. Mentres l'aigua s'escalfa, talleu el pa (recordeu que no ha de ser del dia) a bocins. Si és una barra, feu llesques normals i talleu-les per la meitat. Aquest tamany ja anirà bé. Poseu-les en el bol i afegiu un raig d'aigua fresca (un tassó o got normal) per a què s'estovi una mica.
Escaldeu els tomàquets. Només 20 segons a l'aigua bullint i passeu-los pel bol amb aigua i gel. Aneu-los deixant en un plat i després els pelareu i els incorporareu al bol on hi teniu el pa. Peleu un gra d'all (si us agrada molt podeu posar-n'hi més), traieu-li el nervi, i tireu-lo al bol. Poseu-hi sal i tritureu bé amb el túrmix, fins que no quedin trossos de pa identificables. Aboqueu l'oli mentre seguiu triturant fins que s'hi hagi incorporat tot i la barreja tingui un color vermell tirant a rosat. Ara hi posareu vinagre. És aconsellable que feu servir un vinagre relativament bo, de xerès per exemple, que no sigui excessivament àcid. Un rajolí bastarà, però sempre podreu rectificar després. Seguiu triturant fins que estigui tot homogèniament barrejat. Ha de tenir una textura una mica espessa. Poseu-ho a la nevera per a què estigui ben fred a l'hora de menjar-lo. Serviu pernil salat i ou dur, tot tallat ben petit, per a què cadascú se'n posi al seu bol just abans de menjar-se el salmorejo.
Comentaris
Publica un comentari a l'entrada