Aquesta recepta s'ha convertit darrerament en un clàssic pels diumenges, entre altres coses perquè agrada molt i no és difícil, tot i que necessita temps i d'aquí que la prepari els dies de festa. Això sí, com tot, s'ha de fer amb "carinyo". És una lassagna estil bolognesa, és a dir, de carn. Concretament la faig servir picada i barrejada de porc i vedella (50% de cada). Primer de tot fareu el sofregit (vegeu l'entrada sobre aquest tema en aquest blog), un sofregit exprés que no necessita gaire temps. Dues cebes tallades de qualsevol manera (petiteta però no cal mirar prim perquè després ho passareu tot pel túrmix) en una paella amb un raig d'oli (no us passeu) calent. La intensitat del foc, mitjana tirant a alta. Si teniu una fulla de llorer, poseu-la ara. Primer la ceba es tornarà transparent i quan comenci a enrossir-se hi posareu el tomàquet, natural ratllat o un bon tomàquet de pot. El tomàquet es cou aviat, tres o quatre minuts, i serà el moment d'abocar una tasseta de conyac, remenar bé i esperar que s'evapori l'alcohol. Aquest és d'aquells moments sublims en què s'ha d'ensumar bé el vapor que puja de la paella.
Ara ja hi podreu posar la carn picada (amb uns 750-800 gr n'hi ha prou per una lassagna de 3 pisos per quatre persones), afegireu sal, pebre negre i una mica de romaní o farigola amb moderació, i anireu remenant fins que la veureu cuita (el color de cru va canviant a cuit) sense passar-se, que no quedi resseca. Quan estigui, reserveu-la que es refredi almenys una mica. Si voleu, en aquest punt podeu posar les plaques de lassagna (en fareu servir 16 però els paquets en solen dur 18) en remull en aigua calentona (jo faig servir gairebé sempre les que no s'han de bullir) i mentre s'estoven teniu temps de fer la beixamel tal com s'explica aquí.
La carn amb el sofregit que heu reservat la posareu en un bol gros, hi afegireu una mica de paté (mitja llauneta) i ho triturareu tot fins que quedi una pasta. Si cal, hi podeu posar una mica de llet o nata líquida per a que quedi més pastosa. Treieu les plaques de l'aigua (uns 20 minuts sol ser suficient) i esteneu-les a sobre d'un drap net per a què s'eixuguin. Doneu-lis la volta al cap d'uns minuts o acabeu-les d'eixugar amb paper de cuina. Ara ja teniu tots els elements per a muntar la lassagna. Podeu encendre el forn i posar-lo a 180º i per a gratinar.
Jo faig servir una safata rectangular plana i començo posant una mica de beixamel escampada i quatre plaques que se solapin una mica al damunt. Amb la barreja de carn faig un primer pis, poso una mica de beixamel (a vegades també formatge, però poc) i tapo amb quatre plaques més. I repeteixo l'operació fins a tenir els 3 pisos. Barregeu bé la beixamel si us havia quedat una mica "solidificada" i aboque-la per damunt del darrer pis de plaques de pasta. Poseu-hi formatge ratllat (l'Emmental és perfecte aquí) sense escatimar, i sis boletes de mantega repartides per tota la superfície.
Gratineu al forn fins que agafi el color torradet que us agradi més i ja us la podreu menjar.
Ara ja hi podreu posar la carn picada (amb uns 750-800 gr n'hi ha prou per una lassagna de 3 pisos per quatre persones), afegireu sal, pebre negre i una mica de romaní o farigola amb moderació, i anireu remenant fins que la veureu cuita (el color de cru va canviant a cuit) sense passar-se, que no quedi resseca. Quan estigui, reserveu-la que es refredi almenys una mica. Si voleu, en aquest punt podeu posar les plaques de lassagna (en fareu servir 16 però els paquets en solen dur 18) en remull en aigua calentona (jo faig servir gairebé sempre les que no s'han de bullir) i mentre s'estoven teniu temps de fer la beixamel tal com s'explica aquí.
La carn amb el sofregit que heu reservat la posareu en un bol gros, hi afegireu una mica de paté (mitja llauneta) i ho triturareu tot fins que quedi una pasta. Si cal, hi podeu posar una mica de llet o nata líquida per a que quedi més pastosa. Treieu les plaques de l'aigua (uns 20 minuts sol ser suficient) i esteneu-les a sobre d'un drap net per a què s'eixuguin. Doneu-lis la volta al cap d'uns minuts o acabeu-les d'eixugar amb paper de cuina. Ara ja teniu tots els elements per a muntar la lassagna. Podeu encendre el forn i posar-lo a 180º i per a gratinar.
Jo faig servir una safata rectangular plana i començo posant una mica de beixamel escampada i quatre plaques que se solapin una mica al damunt. Amb la barreja de carn faig un primer pis, poso una mica de beixamel (a vegades també formatge, però poc) i tapo amb quatre plaques més. I repeteixo l'operació fins a tenir els 3 pisos. Barregeu bé la beixamel si us havia quedat una mica "solidificada" i aboque-la per damunt del darrer pis de plaques de pasta. Poseu-hi formatge ratllat (l'Emmental és perfecte aquí) sense escatimar, i sis boletes de mantega repartides per tota la superfície.
Gratineu al forn fins que agafi el color torradet que us agradi més i ja us la podreu menjar.
Comentaris
Publica un comentari a l'entrada